06-27086088

Wim Gerritsen bij RAMART.

Wim Gerritsen Foto

Ik heb al mijn schilderijen van Wim Gerritsen eind 2012 aan een verzamelaar verkocht. Mocht je belangstelling hebben of werk van hem willen verkopen dan hoor ik het graag en kan ik het contact leggen. Deze verzamelaar heeft ook plannen een boek van hem te gaan uitgeven.

Wim Gerritsen (1929-2007) is geboren in Arnhem waar hij een opleiding aan de Kunstacademie begon.
Door de in zijn ogen te schoolse manier van lesgeven koos hij na enkele jaren de weg van de autodidactiek. Al snel valt hij in die tijd te categoriseren onder de zogenaamde Experimentelen. Naar zijn gevoel is hij dat altijd ook gebleven..

Zijn werk uit de jaren 50, meest tekeningen en gouaches omdat olieverf nu eenmaal te duur was voor een jonge kunstenaar uit die tijd, vertoont duidelijke verwantschap met het werk van de COBRA-schilders (Corneille, Appel, Wolvecamp, Rooskens, Brands e.a.) uit die tijd. Dat Gerritsen zich bij hen thuis voelde lijdt geen twijfel, hij onderhield contacten met diverse vertegenwoordigers van deze groep. Theo Wolvekamp kende hij van de academie, Eugene Brands opende enkele malen zijn tentoonstellingen en hij bezocht regelmatig het atelier van Anton Rooskens. Met Brands had hij een goede relatie; deze zag Gerritsen zoals hij het zelf verwoordde “als een versterking van de kleine rij onzer echte Experimentelen”. Maar hij voelde zich niet thuis in de PR-machine die COBRA mede groot en vooral bekend heeft gemaakt over de hele wereld. In één van zijn laatste interviews zegt hij zelf dat hij eigenlijk beter schilderde dan menig meer bekende COBRA schilders.

Vanaf het begin ontwikkelde hij zijn eigen stijl, die van sterk abstracte aard langzaam steeds figuratiever werd. Vooral de strijd tussen het figuratieve en abstracte is uniek te noemen, waarbij zijn sterk esthetische gevoel voor compositie en kleur overeind bleven. Beïnvloeding van de vormtaal uit de etnografica komt later in zijn werk voor. Het zet zich door in het later steeds surrealistischer, maar toch ook wel meer figuratief blijvende werk voort.
De laatste jaren van zijn leven  legde Wim Gerritsen zich mede door gezondheidsredenen toe op kleiner werk in de vorm van gouaches en pentekeningen.

NB Ik hou deze pagina van Wim Gerritsen in stand omdat Rian deze “onbekende” Cobra-schilder voor mij heeft ontdekt, waarna we wat werk van hem zijn gaan verzamelen. Tevens wil ik hem zo onder de aandacht houden, mede in afwachting van het boek wat mogelijk tzt zal verschijnen, maar ook als intermediair naar de verzamelaar.