06-27086088

Over Ramart Vledder

Ramart Vledder is ontstaan uit wat aanvankelijk (vanaf 1998) is begonnen als een particuliere verzameling van een kunstliefhebber. In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot een passievolle activiteit, waarbij in- en verkoop van een breed aanbod (glaskunst, zeefdrukken, litho’s, schilderijen) vanaf 2004 een vooraanstaande rol is gaan spelen. Rond  2011 heeft Ramart Vledder een gevarieerd aanbod van betaalbare, maar ook wel duurdere kunstobjecten. In 2015 ben ik met Ramart verhuisd naar Leek en inmiddels ben ik sinds mei 2018 woonachtig in Groningen. In de periode ben ik van een huisgalerie overgegaan naar een webgalerie. omdat niet alles direct, dwz aan de wand, kon worden getoond.

De hoofddoelen van destijds zijn echter onveranderd gebleven te weten:

  1. een collectie grafische, glas – en schilderkunst opbouwen door middel van in- en verkoop.
  2. Het plezier in kunst en het bezit van kunst binnen het bereik van een breder publiek brengen door middel van internet en periodieke mailings met een gevarieerd kunstaanbod.

Het ontstaan

In 1998 wordt in het voormalige gemeentehuis van mijn woonplaats Vledder het Museum van Hedendaagse Grafiek en Moderne Glaskunst gevestigd. Dit sluit goed aan bij een al langer bestaande belangstelling voor kunst, waarna in toenemende mate kunstobjecten worden aangeschaft. In 2002 sta ik voor het eerst maar niet voor het laatst voor DeMuseums Vledder in de stand op de driedaagse internationale glaskunstbeurs in Leerdam. Daar ontdek ik hoe bijzonder leuk het is om mooie dingen aan mensen te mogen verkopen; daar krijgt  de passie voor kunst een plek en een vorm. Begin 2004 valt het besluit om zelf te beginnen met het opbouwen van een kunstverzameling en een adressenbestand van belangstellenden voor mijn verzameling. Er komt een website en in ditzelfde jaar breidt mijn collectie zich sterk uit en krijgt het werk een onderkomen in een speciaal daarvoor verbouwde ruimte, de zogenaamde “kunstzolder”.
In 2011 een nieuwe stap gezet, na het overlijden van Rian in januari 2010,  met de eerste aanzet om mijn woonhuis om te “bouwen” naar een huisgalerie. Meerdere ruimtes zijn eind 2012 ingericht als expositie plek. Er is ook een aparte expositieruimte (het voormalige atelier van Rian) ingericht voor glaskunst. De website is in 2016 volledig vernieuwd.

Over de naam

De oorspronkelijke naam RAMart is een samenstelling van de beginletters van mijn kleindochters: Roos, Amber en Merle. Na de geboorte van de vierde kleindochter (Arwen Teuntje) wordt het RAMART. De Noordhollandse kunstenaar Berry heeft voor alle vier de kleindochters een acrylschilderij van een ram gemaakt en dit dier was ook terug te vinden in het oude logo.Sinds mijn verhuizing naar Leek  heb ik de naam Vledder wat nadrukkelijker toegevoegd aan Ramart om hiermee mijn verbondenheid met Vledder en het ontstaan van mijn kunstactiviteit recht te doen.

De collectie

De collectie van Ramart evolueerde in de periode vanaf 1998 van  een gevarieerd aanbod van grafisch werk (litho’s, zeefdrukken), schilderijen en glaskunst. Begonnen met werk van de algemeen bekende kunstenaars als Corneille, Cremer, Brood, Appel en wat minder bekende kunstenaars.  Met de start van de Huisgalerie moest het aanbod ook meer worden afgestemd op het fysiek tonen van de werken. Ook het aanbod van glaskunst heeft met een piek in 2014  gaan beperken tot een overzichtelijk aanbod, waarbij werk van Frank Biemans op afstand (heb zijn werk niet op voorraad) ook in het aanbod zit.
Vanaf 2017 heb ik me wat betreft zeefdrukken enkel nog gericht op Emilio Kruithof, waar ik tot op vandaag nog altijd wel werk kan leveren, maar ben ik me in toenemende gaan richten op olieverf schilderijen van Havengezichten. Gewoon omdat ik daar zelf heel blij van werd. Heb daar een redelijke collectie van gehad. Ik ben voornemens om deze winter een pagina met een totaal overzicht Ramart Vledder 2000-2021 te maken.