06-27086088

Klaas Gubbels bij RAMART.

Foto's 2009 atelierbezoek november 004

Een kenmerk van Klaas Gubbels is zijn afkeer van esthetiek. Hij mijdt alles wat ‘mooi’ is. Schoonheid is voor hem onecht en houdt af van de waarheid. Daar staat echter tegenover dat hij met zijn hoekige vormen en weerbarstige kleuren een geheel individueel waardesysteem heeft opgebouwd dat zijn eigen esthetica kent. Het werk van hem is zeer verschillend van uitstraling en is onderhevig aan stemming. Hij gebruikt het onderwerp als middel; het gaat niet meer om een tafel, koffiepot, maar om poëzie, humor, agressie of saaiheid.

Een tafel, koffiekan, stoel of pijp zijn de hoofdmotieven van de sculpturen, schilderijen en grafische bladen van Klaas Gubbels. Binnen de grenzen van de gekozen thema’s weet hij zich voortdurend te vernieuwen. Werk van Klaas Gubbels is opgenomen in de collectie van o.a. Gemeentemuseum Arnhem, Stedelijk museum Schiedam, Museum Van Bommel van Dam, Stedelijk Museum Amsterdam etc.

Anno 2023; ik heb gedurende aantal jaren een mooi persoonlijk contact met deze bijzonder kunstenaar gehad. Zocht hem zo 1 x per jaar op in zijn atelier en we dronken dan een kop koffie met een biscuitje. Kreeg ook aantal jaren zijn nieuwjaarsobjectje uit metaal; zal daar tzt wel paar foto’s van plaatsen. Rian heeft mij  deze kunstenaar leren waarderen.