06-27086088

Marius de Jongere (1912-1977) – Activiteit in de Rotterdamse Waal -of Maashavenhaven. Periode 1935-1939 Olieverf op doek 60 x 100 cm.

Een prachtig olieverf van De Jongere ergens in de periode 1935-1939. Met name het wateroppervlak laat zien dat hij tot dan veelal aquarelleerde. Wordt in zijn latere werk vaak dikker aangebracht.

Van vriend, zelf een zeer begaafd wild-life schilder, kreeg ik deze de Jongere aangeboden. Hij belde mij dat hij bij de zolderopruiming van zijn moeder, een schilderij met bootjes was tegen gekomen. Daar hou jij toch van en hij is gesigneerd met de Jongere. … Ik kom er aan man was mijn reactie.
Het schilderij is in de jaren voor de oorlog door zijn opa bij Kunsthandel Koch in Rotterdam gekocht en heeft altijd bij opa gehangen. Het was met Koch waar de Jongere in eerste instantie zijn werk ter verkoop inbracht.
Ergens eind jaren 30 was hij begonnen met olieverf. Het eerste olieverf schilderij in het recent verschenen boek, Marius de Jongeren, een Rotterdamse kunstenaar, vertelt dat hij aanvankelijk de olieverf dun aanbracht, zoals hij ook aquarelleerde, en met name het wateroppervlak uit kleine losse toetsen bestaat. Je ziet hier het verschil met zijn latere werk; zie nadere schilderij in dit formaat op de website.